Logo
Nyomtatás

Palóc búcsú Szent Anna tiszteletére

Palóc búcsú Szent Anna tiszteletére

Balassagyarmaton minden évben megszervezik a Palóc búcsút Szent Anna tiszteletére.
A római katolikus főplébánia templomtól indul a körmenet a Palóc Ligetben lévő stációhoz. A hagyományokat követve a ligetben tarják meg az ünnepi szentmisét. A Szent Anna tiszteletére celebrált mise keretén belül megáldják a jelenlévő családokat és a gyermekáldást váró zarándokokat.

Szent Annának, Szűz Mária édesanyjának nagy jelentősége van a palóc vallási kultúrában. Szent Anna a terhes nők, a magtalanok és a női betegségben szenvedők pártfogója. Emellett a gyermekáldást várók reménységének, a családok védőszentjének patrónusa is egyben.
A Balassagyarmaton megrendezett Palóc búcsúnak több évtizedes hagyománya van. A vallási aspektusa mellett jelentős a folklór szerepe is van. A körmenet résztvevőinek nagy része palóc népviseletben jelennek meg, köztük számtalan a Felvidék falvaiból érkező népviseletbe öltözött zarándok is. A határ menti város templomait heti rendszerességgel keresik fel a környéken lakó felvidéki hívek. Délután  palóc hagyományőrző csoportok lépnek fel az esemény részeként.

{gallery}cikk_kepek/ertektar/2014_paloc_bucsu{/gallery}

@2014 Gyarmat Hangja. Minden jog fenntartva!