Menu

fejléc2

Wakeboard pálya a Nyírjesben / FRISSÍTVE/ Kiemelt

November óta szinte alig hallani a közmeghallgatáson felvetett ötletről. Már akkor sokak haragját, de emellett sokak tetszését is elnyerte a fiatal balassagyarmati vállalkozó ötlete. Ideje most már nagy vonalakban tisztázni, mik is a lehetőségek és a beruházást érintő legfontosabb körülmények.

Az ötletgazdát megkereste honlapunk is, hogy informálódjon az ötlet előéletéről, és, hogy miért pont a Nyírjesre esett a választás.

 

- Mit lehet tudni erről a sportról? Mekkora bázist mozgat meg hazánkban ez a sport?
- A sport szeretete mellett más is motivál ezen terved megvalósításában?
- Milyen mélységű és felületű víz illetve vízfelszín lenne szükséges/elegendő ezen ötleted megvalósításához?
- A Nyírjes mellett van esetleg más ötleted/elképzelésed is a pálya kialakításának helyszínére, úgy, hogy abból a város is profitálhasson?

- Ezen helyszín/ek megvalósítását mennyire tartod megvalósíthatónak?

 

Sajnos mind a mai napig nem kaptunk ezekre a kérdésekre választ.

Az ügyről annyit érdemes tudni, hogy az első tervek nem is feltétlen a Nyírjesről szóltak. Lehetőségként felvetődött több Ipoly menti terület illetve az Ipoly-töltés elkerülő út menti része is. Ezeknél a helyeknél egy új pálya(vízfelület) kialakítása szükséges a megvalósításhoz, szemben a Nyírjesbe tervezettel. Megközelíthetőség szempontjából, és a sportcentrum közelségéből kiindulva frekventáltabb ez a helyszín.
 Az Ipoly part a Nyírjes látképének és összhangjának megőrzése vonatkozásában sokkal ésszerűbbnek tűnik. Főként ezek az indokok generáltak negatív visszajelzéseket az üggyel kapcsolatban.  Viszont az megkerülhetetlen, hogy az ötlet hozzájárulhat a város előrejutásához és egy olyan eleme lehet a turizmus helyi fejlesztésének, amelyhez hasonló elemekre lenne szüksége egy átfogóbb terv kialakítása kapcsán a városnak.

Dobrocsi Lénárd önkormányzati képviselő a 2015 január 30-i testületi ülésen szóbeli kérdésben informálódott a városvezetésnél a beruházás jelenlegi állásáról és arról, hogy milyen vizsgálatok, egyeztetések várhatóak még ebben az ügyben. Csach Gábor alpolgármester válaszában említést tett arról a lehetőségről, hogy nem csak a nyírjesi helyszín szerepel lehetőségként a pálya kialakítására. Valamint arról informálta a jelenlévőket, hogy további társadalmi egyeztetés várható a helyszín vonatkozásában.

A hozzánk eljutott információk alapján fontosnak tartanánk az elsődleges helyszín, azaz az Ipoly környékének megvizsgálását a beruházás vonatkozásában. A Nyírjes fejlesztése elsődlegesen a kulturált és igényes környezet kialakítását kellene, hogy magában foglalja.

2015 február 6.

Korábban írtuk:

A wakeboard egy a szörfözés ihlette, extrém sport.

A wakeboardnak két fajtája van a kötélpályás és a motorcsónakos.

 

wakeboard3

Mielőtt híre megy, hogy a Nyírjesben megjelent az orosz flotta, le kell szögezni. A november 27-én megtartott közmeghallgatáson egy drótkötélpályás rendszer tervét mutatta be a helyi ötletgazda. Remélhetőleg az "eredeti" látványterveket is közzétehetjük nem csak a saját házi amatőr vázlatunkat.

wakeboard pálya

A közmeghallgatáson megjelent gyarmatiak feltehették kérdéseiket és észrevételeiket az említett tervek kapcsán.

Néhány kérdés ami felmerült vagy fel fog merülni a továbbiakban:

- Környezetkárosító a sportpálya, vagy elősegíti a tó oxigénellátását?

- Jót tesz-e a tó élővilágának vagy nem?

- Együtt tudnak-e működni a horgászok és a sportolók?

- Lehet-e e mellett fejleszteni a horgászturizmust?

- Milyen nyitvatartással üzemeltethető egy ilyen pálya?

- Fellendíti vagy leterheli ez a beruházás a Nyírjest?

- E nélkül is érkezik e elég túrista a Nyírjesbe?

- Melyik tavon lenne jó egy ilyen pálya megépítése?

- Milyen lesz az eddig sokak szívéhez nőtt panoráma, ha kiállunk a zsilipre?

Ezen költői kérdések után még sok víznek ki kell folynia a Szűz-forrásból amíg döntés születhet.

2014 november 30.

25813 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Vissza a tetejére