Menu

fejléc2

Szemét lerakása hatóságilag szabad! Kiemelt

Kilenc hónap után sem mozdult semmit még az állami gépezet a balassagyarmati természeti értékek védelmében.

Előzmények:

http://gyarmathangja.hu/index.php/minden-hir/item/86-elasott-titkok

http://gyarmathangja.hu/index.php/minden-hir/item/96-miert-hallgat-a-gyarmati-media

Tisztelt Polgármester Úr, Alpolgármester Úr!

Kérem a városvezetés állásfoglalását az Ipoly holtág melletti területen elásott több száz köbméter illegális hulladék hatósági vizsgálatával kapcsolatban. 2014 szeptemberében tettem közérdekű bejelentést Balassagyarmat Jegyzőjének, akitől az ügy a Környezetvédelmi Hatósághoz került át. Az azóta eltelt kilenc hónapban semmilyen érdemleges lépést és kézzel fogható vizsgálatot a hatóság nem foganatosított. Erről 2015 június 8-án személyesen tájékozódtam a hatóság székhelyén. Már második alkalommal.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 55. § (2) bekezdése alapján a környezetvédelmi hatóság döntéséig veszélyes hulladéknak kell tekinteni az ismeretlen összetételű és a hulladékjegyzékben közelebbről meg nem határozott típusú hulladékot. Ez jelen esetben akkor is fent áll, ha az elásás tényének köszönhetően szabad szemmel nem látható és nem beazonosítható az Ipoly holtágától kb. 15-20 méterre elhelyezett illegális hulladék.

Ezen hulladéktörvény alapján a kihelyezett inert anyag is hulladéknak minősül. A balassagyarmati önkormányzat alkalmazásában álló személyek által aláírt szeptemberi helyszínen rögzített jegyzőkönyvben a tulajdonos elismerte az inert anyag általa történő kihelyezését.

Várom a városvezetés állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy kíván-e foglalkozni ezzel az üggyel annak fényében, hogy sajnos a mai magyarországi viszonyokra különösen jellemző hatóságok közötti feladat áthelyezések és időhúzások áldozata a Balassagyarmathoz tartozó Ipoly holtágak különleges és vadregényes természeti kincse.

A városvezetés akar-e a hatóságokra nyomást gyakorolni, illetve eredményeket felmutató tevékenységet kieszközölni természeti értékeink védelmének érdekében és a hulladéktörvényt be nem tartó személyek felelősségre vonása érdekében?!

Balassagyarmat, 2015-06-22

Tisztelettel

Dobrocsi Lénárd

Önkormányzati képviselő

IMAG2329

A környezetvédelmi hatóság semmilyen rá vonatkozó határidőt és kötelezettséget nem tartott még be ebben az ügyben. De vannak ezen kívül is érdekes részletei az ügynek, ami valószínűleg csak Magyarországon vagy az Ipoly mentén történhet meg.

1 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Vissza a tetejére