Menu

fejléc2

Lehet ezt máshogy is csinálni...

Van más választás is mint az asszisztálás.

Palócföldön hozzávetőlegesen 5 év kellett az első valamire való tiltakozó közleményhez.

Martonfa polgármesterével Bosnyák Attila Andrással beszélgettünk arról, hogy mit lehet tenni akkor, amikor egy idegenszállót akarnak egy nyugodt településre ráerőltetni. Alább kiderül, hogy bátor kiállással és a helyi emberekkel karöltve eredményes küzdelmeket lehet vívni még akár a nagypolitikával szemben is. Persze akkor ha szólunk a település lakosságának és értük, velük együtt nyilvánítjuk ki a nemtetszésünket.

Hogyan tudta meg, hogy idegenszállót kívánnak kialakítani a települése mellett?

Telefonhívásból értesültem arról, hogy mit terveznek a településem határában. Természetesen nem a kormánytól jöttek ezek a hírek.

Milyen lépéseket tett, ennek megakadályozása érdekében?

Azonnal összehívtam egy falugyűlést, hogy kikérjem a lakók véleményét attól függetlenül, hogy nekem megvolt erről a dologról a saját privát véleményem. Úgy gondolom, hogy egyetlen polgármester vagy képviselő-testület sem engedheti meg magának azt, hogy ne egyeztessen ilyen ügyről a településen élőkkel. A településünk lakóinak közel 75% aláírta azt a petíciót amivel kifejeztük nemtetszésünket.

Miért tartotta fontosnak a nyilvános tiltakozást?

Természetesen nyilvánosságot kellett kapnia ennek az ügynek hiszen kicsi a településünk ahhoz, hogy egymagunkban eredményt tudjunk elérni. A környező településeken is megtaláltuk a támogatókat ebben az dologban. Természetesen akadt néhány vezető, aki nem kívánta felvállalni a küzdelmet a környék tönkretétele ellen. Ezekről a környékbeli pártkatonaként viselkedő polgármesterekről is megvan a véleményem, tisztelet a kivételnek.

martonfa 2

Befolyásolná önt az, hogy párttársai(felettesei) akarnának dönteni a települése élete felett?

Egy polgármester nem a pártjáért van. A polgármester a településért felel. A településének a lakóinak az érdekeit kell, hogy képviselje nem pedig egy pártnak az érdekét. Ha tőlem bárki ilyet kért volna akkor biztos, hogy ezt nem teljesítem, vagy pedig lemondtam volna a polgármesteri titulusomról. Aki a településén élők akaratát nem akarja felvállalni az mondjon le.

Mi arról a véleménye, hogy egy település vezetése titkolózik ilyen esetben?

Konkrét településről nem kívánok véleményt alkotni, ehelyett inkább azt mondom el, hogy felénk milyen esetek történtek meg. Féltek bizonyos polgármesterek a retorzióktól, hogy a következő időszakban, aki nyilvánosan kiáll mellettünk, annak nem jut majd pályázati forrás. Erre pedig azt mondanám, hogy nem egy két évben kell gondolkodni egy polgármesternek, hanem minimum öt tíz évben, és azt kell látni, hogy hosszútávon hogyan befolyásolja egy ilyen döntés a település és a közösség életét. Ezen kívül pedig észre kell venni, hogy ez a mai migrációs válság csak a kezdet, ha figyelembe vesszük a születési arányokat akkor egy drasztikus robbanás előtt állunk. Ehhez pedig csak a ma is nyilvános statisztikákat kell elemezni. Az eldöntendő kérdés pedig, hogy akarunk-e vagy tudunk-e még tenni valamit azért, hogy a mi unokáink legyenek többségben a szülőföldünkön.

Hogyan áll jelenleg az ellenállási tevékenységük?

A falu apraja és nagyja hozzávetőlegesen ötven napig demonstrált kint a szabad ég alatt a tervezett helyszínen egy volt katonai lőtér területén. Emellett félpályás útlezárást szerveztünk, ami az összes arra közlekedőben együttérzést váltott ki. Demonstráltunk Pécs belvárosában is. Sajnos a kormányhatározat még nincsen visszavonva, így készenlétben állunk arra az esetre, ha mégis neki akarnának kezdeni az építkezésnek. A civil kiállással főként az első két-három hétben tudtuk megakadályozni azt, hogy nekikezdjenek annak az építkezésnek, ami jelentősen megváltoztatta volna az itteniek életét. A bátor és nyílt kiállás egyelőre meghozta az eredményt, mert a kormány nem kívánt konfrontálódni a civilekkel.

 mmmVan élet az iroda kényelmén túl is...

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Vissza a tetejére