Menu

fejléc2

A törvénysértés az orrunk előtt lóg Kiemelt

Balassagyarmaton még mindig fellelhetőek a kommunista önkényuralmi jelképek. A módszerváltás után mintegy 25 évvel is található Balassagyarmaton a diktatórikus egypártrendszerről ránk maradt emléktábla.

A Zichy utca 3. szám (Közjegyzői Iroda) alatti épület falán található azon emléktábla, mely a szociáldemokrata párt egykori vezetőjének állít emléket. A táblán látható sarlókalapács és az ötágú vörös csillag is tiltott önkényuralmi jelképek,  így a tábla el nem távolítása a Btk.269/B § (1) bekezdésébe ütköző vétség, mely mulasztásos jogsértésnek minősül.

torvenysertesazorrunk

Hogy a volt MSZP-s polgármestert nem zavarta, azon talán nem is kell meglepődni, de hogy ennyi idő elteltével a kormánypárti városvezetés sem lépett a jogsértés megszüntetésének érdekében az már felettébb elgondolkodtató.  Én viszont, törvényt tisztelő polgárként úgy döntöttem, nem vagyok hajlandó tovább várni, magam  vettem kézbe a tábla sorsát. Idén Januárjában levelet adtam át a jegyző asszonynak, biztosítva az utolsó lehetőséget a felháborító (törvénybe is ütköző) tábla záros határidőn belül történő levételére. Balassagyarmaton is sokakban kelthet félelmet, valamint ébreszthet fel rémisztő emlékeket a kommunizmus jelképeinek tovább élése. A válasz, nem meglepő módon felelősség áthárító, kényelmeskedő hivatali hozzáállásról tanúskodott. A balassagyarmati jegyzőasszony, jogkör hiányára hivatkozva, tehetetlen a Btk.-ba ütköző önkényuralmi jelképeket tartalmazó emléktábla ügyében. Annyit tudott tenni, hogy egy szemetes zsákkal letakartatta a táblát. Ezután persze, jó érzésű, jogkövető polgárként, természetesen megtettem a hivatalos lépéseket (feljelentés ismeretlen elkövető ellen), bízva a balassagyarmati rendőrkapitányság gyors és hatékony intézkedésében.

Mindez Júniusban történt, de a tábla még mindig ott éktelenkedik a falon. Várjuk a rendőrség és a hivatalok példamutató intézkedését, ahogyan adott esetekben a félelemkeltő vagy csak annak titulált megnyilatkozások vagy cselekmények ellen fel szoktak lépni.

Horváth Gábor

3 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Vissza a tetejére